clip /clamp on power steering hose

Does your 480 have tracking-problems? Does your car pull to one side? Or is your steering wheel vibrating? Read the posts in this category to find out what's going on.

Moderators: jifflemon, coyote1980, Rachel

Post Reply
Alan 480
480 Connoisseur
Posts: 878
Joined: Sun Aug 28, 2011 9:03 am
Location: Aberdeen

clip /clamp on power steering hose

Post by Alan 480 » Thu Jun 22, 2017 5:53 pm

Odd question but noticed a slight leak from the rubber hose / connector for the power steering pipe, ( attention drawn due to one drop of oil on drive in a location that wasn't from gearbox seal on SS1 ! ) the connection is on drivers side just beside the drive shaft.


I can't for the life of me remember if this was swaged and the metal work has fallen off, due to age, or was it always just a 'push-fit' obviously it must be on the return leg as otherwise there would be a huge puddle :-)

looking at the 'sketch' in HBOL there appears to be a fitting, but maybe not . . .. .

I can easily add a 'jubilee' but if not then not required :-)
Alan

480 ES 2litre x 2, C30 1.8ES, SS1

jifflemon
480 Is my middle name
Posts: 989
Joined: Sat Dec 17, 2016 11:03 am

Re: clip /clamp on power steering hose

Post by jifflemon » Thu Jun 22, 2017 9:29 pm

I'm fairly certain it's a swaged fitting....

Degrease the whole area just in case it's dripping down from somewhere else

Edit: Swaged, not staged! stupid autocorrect
Last edited by jifflemon on Fri Jun 23, 2017 3:33 pm, edited 1 time in total.

Alan 480
480 Connoisseur
Posts: 878
Joined: Sun Aug 28, 2011 9:03 am
Location: Aberdeen

Re: clip /clamp on power steering hose

Post by Alan 480 » Fri Jun 23, 2017 11:55 am

jifflemon wrote:I'm fairly certain it's a staged fitting....

Degrease the whole area just in case it's dripping down from somewhere else
wiped things down last night so will see today.

not sure what a 'staged' fitting is?

mine just looks like a piece of rubber pipe!

two steel pipes pushed in one from each side?
Alan

480 ES 2litre x 2, C30 1.8ES, SS1

jifflemon
480 Is my middle name
Posts: 989
Joined: Sat Dec 17, 2016 11:03 am

Re: clip /clamp on power steering hose

Post by jifflemon » Fri Jun 23, 2017 3:32 pm

The things I do for you.....

From the rear:
Image

From underneath:
Image

From the front:
Image

mine looks a little leaky too, so might have to do some investigations of my own!

Alan 480
480 Connoisseur
Posts: 878
Joined: Sun Aug 28, 2011 9:03 am
Location: Aberdeen

Re: clip /clamp on power steering hose

Post by Alan 480 » Sun Jun 25, 2017 4:15 pm

Top man :-)

Well spot of investigation today revealed 'most' of the oil was an accumulation of what had run down the back of the block and found it's way onto the hose.

so nowt to be concerned about, yes my hose sections all look like those , but now with a bit less engine oil :wink:

whilst in there investigating, cleaned off rust from bottom of sump, cleaned with hammerite rust remover and gave it a coat of winfields finest gloss black paint, I bought it when doing up the Regal about 30 years ago and still seems OK!!

PS the hose clip to sub-frame doesn't fix to anything and my sub-frame is 'somewhat' rusty, even looking to remove it with engine held from above, give it a darn good clean (maybe shot blast) and re-install, or source a better one?
Alan

480 ES 2litre x 2, C30 1.8ES, SS1

jifflemon
480 Is my middle name
Posts: 989
Joined: Sat Dec 17, 2016 11:03 am

Re: clip /clamp on power steering hose

Post by jifflemon » Sun Jun 25, 2017 5:58 pm

Alan 480 wrote: gave it a coat of winfields finest gloss black paint, I bought it when doing up the Regal about 30 years ago and still seems OK!!
that's because its from an era when we could put proper chemicals into it. The modern equivalent probably wouldn't even stick...

Post Reply