Crank Position Sensor Troubles

From CEM to VEM, from LED to lightbulb and more. If you have an electrical problem, like a broken info-centre, search for answers in this category. This is also the place to be when you expect the problem to be of an electrical nature...

Moderators: jifflemon, coyote1980, Rachel

Post Reply
Dean
480 Newbie
Posts: 10
Joined: Sat Feb 14, 2015 10:58 pm

Crank Position Sensor Troubles

Post by Dean » Thu Sep 03, 2015 9:27 pm

Hello,

After changing the clutch on my B18FT I am no longer getting a spark. The fuel pump live wire is also not getting any volts.

I believe the crank sensor may be damaged - Does anybody know how to test the 3 wire crank sensor? I have searched and found info on the 2 wire but nothing for the 3 wire.

I have found there to be no continuity accross any of the 3 wires when trying to measure for resistance.

Robou
Knows an Aerodeck isn't a 480
Posts: 258
Joined: Sun Jul 08, 2007 11:34 pm

Re: Crank Position Sensor Troubles

Post by Robou » Thu Sep 03, 2015 11:39 pm

The 3d wire is a screen which is supposed to stop interference, so it has nothing to do with the actual working.
The pump live wire is activated after a certain rpm is detected, which in your case is not a fact.
The only simple way to check the sensor in an easy way is to measure the resistanse, which should be around 200 Ohms.
For a thorough check you need an oscilloscope.
But, as usual, the connections wil be lousy.
Too old to bother
480 Turbo midst '91

Post Reply