info center symptoms

From CEM to VEM, from LED to lightbulb and more. If you have an electrical problem, like a broken info-centre, search for answers in this category. This is also the place to be when you expect the problem to be of an electrical nature...

Moderators: jifflemon, coyote1980, Rachel

Post Reply
timrosser
Advanced 480 rookie
Posts: 543
Joined: Thu Oct 21, 2010 2:22 pm

info center symptoms

Post by timrosser » Thu Jul 02, 2015 12:05 pm

Hi there, so much stuff on here about info centers I'm not sure where to start.

Mine worked perfectly until about two months ago when the car came back from having something random - idle control valve I think- replaced at the garage when it stopped dead and has never come back to life since.

So my question is when the info center fails does it normally have any symptoms first, or does it just go like mine? The suddenness makes me think I might have a loose connection but I managed to pull my dash to bits and replace the bulbs and still no sign of any helpful info like fuel etc!

I need to go back into the dash in a week or so to try the 'Joep cogwheel fix' so any tips then Im all ears- or I may just go for a new info center at the same time!

Thanks

Tim

User avatar
doingitsideways
480 Expert
Posts: 649
Joined: Wed May 02, 2012 8:55 pm
Location: Manchester

Re: info center symptoms

Post by doingitsideways » Thu Jul 02, 2015 2:18 pm

If it suddenly died after having under bonnet work done, my best guess would be that they've disturbed the earth strap from the gearbox to the chassis, or battery to chassis.

Apparently, if either of these isn't tip top, the info centre won't play ball.
"If you can't fix it with a hammer, it's an electrical fault!"
Hammers can't fix a 480!!!

timrosser
Advanced 480 rookie
Posts: 543
Joined: Thu Oct 21, 2010 2:22 pm

Re: info center symptoms

Post by timrosser » Thu Jul 02, 2015 3:23 pm

This is gold! Thanks :-)

User avatar
Captain Slow
480 Expert
Posts: 686
Joined: Wed Jun 06, 2007 9:13 pm
Location: St Andrews

Re: info center symptoms

Post by Captain Slow » Sat Jul 04, 2015 2:09 pm

They could have also disturbed the thin wire (earth? forget now) which connects to the alternator. If that connection goes the IC has all the information, the display is there but not illuminated properly. If you have a good look at the IC display and find that in fact there are characters being displayed but almost impossible to see, then its that wire!
Previously....
Whitney - 95 N White celebration No.449/480 now with Ladyforatey
Lula - 94 M Volvo 480GT Sold on...
Daphne - 95 M volvo 440si 1.8 73,000K (sold :()

timrosser
Advanced 480 rookie
Posts: 543
Joined: Thu Oct 21, 2010 2:22 pm

Re: info center symptoms

Post by timrosser » Fri Jul 24, 2015 5:19 pm

Hi there, ok so I have to admit I'm not sure where the earths are, I have two near the bonnet hinge which Ive tightened up a bit- any others?

Thanks guys

User avatar
glasgowjim
480 Is my middle name
Posts: 4827
Joined: Sun Oct 01, 2006 5:28 pm
Location: GLASGOW SCOTLAND

Re: info center symptoms

Post by glasgowjim » Fri Jul 24, 2015 7:24 pm

Follow the negative battery strap back from the battery it bolts onto the chassis then continues on down to the engine.
Second earth is attached to the lifting lug at the top left hand side of the engine as you stand in front of car.

User avatar
Captain Slow
480 Expert
Posts: 686
Joined: Wed Jun 06, 2007 9:13 pm
Location: St Andrews

Re: info center symptoms

Post by Captain Slow » Sat Jul 25, 2015 11:13 am

timrosser wrote:Hi there, ok so I have to admit I'm not sure where the earths are, I have two near the bonnet hinge which Ive tightened up a bit- any others?

Thanks guys
See my post on Thu Sep 22, 2011 10:29 pm in the thread in the following link for the wire on the alternator that I mentione din my previous post: http://www.volvo-480-europe.org/forum/v ... 12&t=33097
Previously....
Whitney - 95 N White celebration No.449/480 now with Ladyforatey
Lula - 94 M Volvo 480GT Sold on...
Daphne - 95 M volvo 440si 1.8 73,000K (sold :()

timrosser
Advanced 480 rookie
Posts: 543
Joined: Thu Oct 21, 2010 2:22 pm

Re: info center symptoms

Post by timrosser » Mon Jul 27, 2015 11:58 am

thanks guys! much appreciated!

Post Reply